Onderzoeker: niet meer, wel zwaardere orkanen door klimaatverandering

Zorgt klimaatverandering voor meer tropische stormen? Roepen de Amerikanen – die zich hebben onttrokken aan het Kyotoverdrag – de stormen eigenlijk over zichzelf af? Dr. Leo Kroon, onderzoeker bij de leerstoelgroep Meteorologie en luchtkwaliteit, denkt dat er niet meer, maar wel zwaardere orkanen zijn:
“Het klopt wel dat er het laatste decennium een sterke stijging is in het aantal tropische orkanen. Het is echter een beetje te kort door de bocht om dit één op één te koppelen aan klimaatverandering. Ook in de jaren 50 is er een periode geweest dat er opvallend meer orkanen actief waren, maar toen was er niemand die dacht dat het iets te maken had met temperatuurstijging. Sterker nog, toen maakte iedereen zich nog op voor een nieuwe kleine ijstijd.”
“Het aantal tropische orkanen is ook niet rechtstreeks te herleiden tot een stijging van de oceaantemperatuur. Het zeewater is de afgelopen 50 jaar met ongeveer een halve graad gestegen. De oceaantemperatuur is echter maar een van de factoren die het ontstaan van tropische orkanen beïnvloedt. Een andere factor is bijvoorbeeld de windschering, het verschil in windsnelheid in bovenliggende luchtlagen. Dat verklaart ook waarom er boven de Middellandse Zee nooit tropische orkanen ontstaan. De zeetemperatuur is wel geschikt, maar de windschering is te groot.”
“Iets wat wel aan de stijging van zeewatertemperatuur, en dus klimaatverandering, gekoppeld kan worden is het optreden van meer tropische orkanen uit de verwoestende categorie. Het aantal orkanen in de twee hoogste schalen van de Saffer-Simpsonschaal, waarmee de sterkte van een orkaan wordt aangeduid, is de afgelopen decennia ongeveer verdubbeld. En het zijn natuurlijk vooral de verwoestende orkanen die de meeste aandacht krijgen. Dat zou voor Amerika een argument kunnen zijn om klimaatverandering toch iets serieuzer te nemen.”
[Wageningen UR]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *