Aardbevingen in Midden-Amerika en Azië

Twee aardbevingen in El Salvader en Guatemala (Midden-Amerika) en in Pakistan (Azië), een dag na elkaar, hebben duizenden slachtoffers geëist.

Midden-Amerika


De aardbeving in El Salvador en Guatemala had een kracht van zeker 5,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag op een diepte van 28 kilometer in de Grote Oceaan, 51 kilometer van de Salvadoraanse stad Barra Salada.
Tot nu toe zijn 610 slachtoffers geteld. In beide landen geldt al de noodtoestand sinds de verwoestingen die de tropische storm Stan er deze week aanrichtte. Afgelopen weekeinde barstte in El Salvador ook al de vulkaan Ilamatepec uit.

Azië


De aardbeving in Pakistan had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. De beving was tot 1500 km ver voelbaar. Het epicentrum van de aardbeving was circa 80 km ten noordoosten van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad en nauwelijks 40 km van de grens met de Indiase deelstaat Jammu en Kashmir.
De aardbeving heeft meer dan 18.000 personen het leven gekost. Men vreest dat het dodental nog verder zal oplopen. Grote delen van het rampgebied zijn nog niet door hulpdiensten bereikt.
De Europese Commissie heeft drie miljoen euro beschikbaar gesteld voor hulp voor Pakistan. Dat heeft Europees Commissaris Louis Michel (Ontwikkelingshulp) zaterdag gezegd. Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) stelt 1 miljoen euro beschikbaar voor hulp. Het geld komt via het Rode Kruis beschikbaar, zodra de getroffen gebieden een internationaal hulpverzoek doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *