Klimaatverandering treft Afrika zwaar

Van alle continenten zou Afrika het grootste slachtoffer van de klimaatverandering kunnen worden. Het werelddeel draagt relatief weinig bij aan de uitstoot van broeikasgassen, maar ondervindt daarvan wel de ergste gevolgen. Op de ‘National Conference on Climate Change’ in Johannesburg spraken wetenschappers hierover hun bezorgdheid uit.
Na de Zuid-Afrikaanse conferentie volgde deze week een bijeenkomst van de Afrikaanse milieuministers in Kenya. Die diende om een gezamenlijk standpunt te bepalen voor de mondiale milieutop die in november in het Canadese Montreal wordt gehouden.
Marthinus van Schalkwyk, minister van Milieu in Zuid-Afrika, riep de Verenigde Staten en andere landen die het Kyoto-verdrag niet hebben ondertekend, alvast nadrukkelijk op om deze mondiale klimaatovereenkomst alsnog te ondertekenen.

Kilimanjaro


Symbolisch voor de ontwikkelingen in Afrika is de 5895 hoge Kilimanjaro in Tanzania, de hoogste berg van dit continent. Volgens Lonnie Thompson, hoogleraar aan de Ohio State University, is de top van de gletsjers tussen 1962 en 2000 zeker 17 meter lager komen te liggen. Dat betekent een verlies van iets minder dan een halve meter per jaar. Waarschijnlijk is de ijskap over vijftien jaar geheel verdwenen.
Het verdwijnen van de sneeuw betekent ook een afname van het aantal ecosystemen op de berg. De Kilimanjaro ligt vlakbij de evenaar en geniet onder ecologen een zekere faam. De voet van de berg ligt een tropische zone waar giraffen, olifanten en andere savannnebewoners rondlopen, terwijl de top een alpiene klimaat kent met eeuwige sneeuw.
[Planet]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *