Muggen contra muggen om malaria te bestrijden

Londense wetenschappers gaan genetisch aangepaste muggen inzetten in de strijd tegen malaria. De muggen moeten in gebieden waar de veelal dodelijke ziekte voorkomt, de natuurlijke muggenbevolking vervangen en zo duizenden levens redden.
De onderzoekers van het Imperial College in Londen voegden een gen toe waardoor de zaadballen van de mannetjesmuggen fluorescerend worden, waardoor ze machinaal kunnen worden onderscheiden van de vrouwtjes. De wetenschappers willen steriele mannetjes fokken en die bij miljoenen tegelijk uitzetten. In bepaalde gebieden zouden muggen dan binnen enkele weken tot het verleden kunnen behoren.
Het uitzetten van steriele mannetjesmuggen is volgens veel hulpverleningsorganisaties de beste manier om malaria aan te pakken. Het probleem was tot nu toe dat er bij het insect op het oog vrijwel geen onderscheid is tussen de twee seksen.
Alleen de vrouwtjesmuggen steken de mens en kunnen zo malaria overbrengen. Ook wanneer de vrouwtjes steriel zijn, kunnen ze iemand besmetten. Daardoor zou de situatie juist verslechteren als steriele mannetjes en vrouwtjes tegelijk worden uitgezet.
[RTL Nieuws]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *