Regen bedreigt overlevenden aardbeving Pakistan

Zware regenval en rukwinden bemoeilijken de hulpverlening aan de overlevenden van de zware aardbeving die ruim een week geleden Pakistan en India heeft getroffen. De ruim 65.000 gewonden en 3,3 miljoen daklozen kunnen nauwelijks worden voorzien van medische hulp, tenten, eten en drinken.

hulp


Zes Pakistaanse militaren zijn om het leven gekomen, toen hun legerhelikopter verongelukte in de regio Kashmir. De helikopter was ingezet voor hulpverlening en had net een lading afgeleverd in de stad Bagh. De heli werd bestuurd door een ervaren piloot en was een van de weinigen die eropuit was gestuurd.
Vrijwel alle 58 helikopters die voor het reddingswerk worden ingezet, moesten voor de tweede achtereenvolgende dag aan de grond blijven door het slechte weer. Veel dorpen in het getroffen gebied kunnen alleen vanuit de lucht worden bereikt. De aardbeving en de regenval heeft veel wegen veranderd in ontoegankelijke modderpoelen.
Bijna 500 dorpen zijn nog niet door hulpverleners bereikt. Lokale en buitenlandse artsen vrezen ook dat duizenden, mogelijk tienduizenden gewonden alsnog zullen overlijden, doordat er geen hulp komt in de afgelegen dorpen. De wonden van veel slachtoffers gaan ontsteken, waardoor zij kunnen overlijden aan koudvuur. Ook onderkoeling, infecties en epidemieën liggen op de loer. Daklozen hebben slechts golfplaat om zich te beschermen tegen de kou.

slachtoffers


Het dodental van de aardbeving in Pakistan is gestegen tot boven de 53.000. Dat heeft Sikandar Hayat Khan, de premier van het Pakistaanse deel van Kashmir, gisteren gezegd. Volgens hem zijn er alleen al in Kashmir 40.000 mensen omgekomen.
In andere delen van Pakistan, met name in de North West Frontier Province, is het dodental al tot boven de 13.000 gestegen, zo lieten de Pakistaanse autoriteiten eerder weten. Volgens de premier kan het dodental nog sterk stijgen. In veel steden is het puin van ingestorte huizen nog niet opgeruimd. Daaronder zouden nog tientallen doden kunnen liggen.

schade


De internationale gemeenschap heeft Pakistan inmiddels 528,2 miljoen dollar aan financiële hulp toegezegd. Premier Aziz zei dat de materiële schade in zijn land waarschijnlijk tegen de vijf miljard dollar loopt. Volgens de Verenigde Naties duurt het ongeveer tien jaar voordat het gebied weer is opgebouwd.
[De Stentor]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *