Runderen zijn een ramp voor de atmosfeer

De uitwerpselen van runderen zijn verantwoordelijk voor bijna drie keer zoveel broeikasgassen als de veertien olieraffinaderijen in Frankrijk samen. Deze berekening komt uit de studie ‘Landbouw en vermindering van de uitstoot van broeikasgassen’, die de Depositokas, een openbare financiële instelling, heeft gepubliceerd.
Volgens auteur Benoît Leguet zijn runderen, die vier magen hebben, verantwoordelijk voor 6,5 procent van de Franse gasuitstoot die de planeet opwarmt. In tegenstelling tot wat de mensen denken, zijn hun winden niet de hoofdoorzaak – het zijn hun boeren en uitwerpselen die het fenomeen veroorzaken.
Hun oprispingen brengen elk jaar 26 miljoen ton broeikasgassen in de Franse atmosfeer en de opslag van hun uitwerpselen, vooraleer ze op de velden worden uitgestrooid, zorgt voor twaalf miljoen ton. De raffinaderijen stoten dertien miljoen ton uit.
De twintig miljoen Franse runderen zorgen voor tachtig procent van de uitstoot. De andere herkauwers (schapen en geiten), net als de tien miljoen varkens en de 285 miljoen stukken pluimvee, dragen veel minder bij aan de opwarming van de planeet.
[Gazet van Antwerpen]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *