Tweede Kamer voor windmolenparken op zee

Een meerderheid in de Tweede Kamer is, tot opluchting van minister Brinkhorst van Economische Zaken, voor de bouw van windmolenparken op de Noordzee.
De D66-bewindsman begon woensdag “onthutst” aan een debat over het energiebeleid. Hij legde een dinsdag door de Kamer aanvaarde motie zo uit, dat de helft van het miljard euro dat is uitgetrokken voor windenergie was geschrapt, maar dat bleek een misverstand. In de motie, die was ingediend door Van As (LPF) en werd gesteund door CDA en VVD, staat dat de subsidie voor de twee windmolenparken, waarvoor al vergunning is verleend, kan worden toegekend.
Over de andere helft bleek verschil van mening te bestaan. Volgens De Krom (VVD) moet die besteed worden aan andere vormen van duurzame energie. Hessels (CDA) zei dat de motie de mogelijkheid openlaat dat het geld alsnog besteed wordt aan windenergie.
Minister Brinkhorst en de linkse oppositie houden het erop dat de uitleg van het CDA de juiste is. Brinkhorst, die eerder al de mogelijkheid openliet dat een deel van het miljard naar andere vormen van duurzame energie dan windenergie zou gaan, bleek de motie ineens te zien als “ondersteuning van zijn beleid”. Minister Brinkhorst en de Tweede Kamer werden het woensdag ook eens over de energiebesparing. De D66-bewindsman gaat in zijn energierapport uit van een besparing van 1,5 procent per jaar, maar eerder had een grote meerderheid van de Kamer aangedrongen op 2 procent.
Dat leidde tot een alternatief besparingsplan van de PvdA, waarin de 2 procent wel gehaald zou worden. Brinkhorst had daar lovende woorden voor, maar ook kritiek. Uit onderzoek moet later dit jaar blijken of de 1,5 procent verhoogd kan worden en Brinkhorst beloofde daarin ook de voorstellen uit het PvdA-rapport te betrekken. Samsom (PvdA) toonde zich verheugd dat Brinkhorst zijn plan met “open armen” ontving.
Brinkhorst verschilt nog wel van mening met de Tweede Kamer over de zin van subsidies voor bestaande energiezuinige WKK-centrales (warmtekrachtkoppeling), maar daarover wordt pas na de herfstvakantie gedebatteerd.
[ANP via De Stentor]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *