Mogelijk toename pest door klimaatverandering

Warmer, natter weer, als gevolg van het broeikaseffect, kan wereldwijd leiden tot een toename van de pest. Evenals de vogelgriep kan de bacterie die pest veroorzaakt door trekvogels vanuit Centraal-Azië over andere delen van de wereld worden verspreid. Dat zei de Noorse wetenschapper Nils Stenseth op een conferentie over de pest.
De ziekte heeft door de eeuwen heen aan miljoenen mensen het leven gekost. In de veertiende eeuw werd eenderde van de bevolking in Europa (34 miljoen mensen) weggevaagd door de pest. Uit gegevens uit Kazachstan, waar met enige regelmaat een pestepidemie uitbreekt, blijkt dat er inderdaad een verband bestaat tussen warmer weer en de ziekte. Ook epidemieën in het verleden ontstonden steeds in warme, natte periodes. Niet duidelijk is waardoor de pest van oudsher voorkomt in Centraal-Azië.
De bacterie die de pest veroorzaakt wordt vaak over de wereld verspreid via vlooien, die op de rug van ratten en vogels en in kleding reizen. Wordt het echter té warm, dan gaan vlooien en ratten sneller dood, aldus Stenseth. Als de ziekte binnen enkele dagen met antibiotica wordt behandeld is er niks aan de hand. “Maar wacht je te lang, dan is de kans zestig procent dat je eraan overlijdt.”
De pestbacterie wordt volgens Stenseth door heel veel vogelsoorten over de wereld verspreid. Zo kwam de ziekte onlangs ook in Oost-Afrika terecht. In tegenstelling tot de vogelgriep doen de vlooien met de pestbacterie vogels geen kwaad.
[GPD via PZC]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *