Vogels in de war door klimaatverandering

Veel vogelsoorten ontwikkelen zich onder invloed van veranderingen in het klimaat, maar bij een aantal gaat dit fout. Een verkeerde ontwikkeling zou uiteindelijk uitsterven van de soort tot gevolg kunnen hebben. Dat schrijven twee Nederlandse onderzoekers in het Britse Royal Society’s Journal.
De voedselvoorziening vormt het knelpunt voor bijvoorbeeld de koolmees. De rupsen die als voedsel dienen voor de jongen, komen steeds vroeger in het voorjaar voor. Om de voedselvoorziening voor het nageslacht optimaal te houden, zouden de eieren eerder gelegd moeten worden.
Op dat punt gaat het mis. Mezen in het Wytham Wood in Groot-Brittannië gaan te vroeg aan de leg, terwijl de groep die het Nationale Park De Hoge Veluwe bevolkt nog op dezelfde tijd als voorheen de jongen krijgt. In beide gevallen pakt het verkeerd uit voor de soort.
De onderzoekers kunnen deze onvoordelige ontwikkelingen niet verklaren. Misschien staan de vogels niet genoeg onder druk, of bewegen factoren ze in de verkeerde richting, stellen ze. Het strookt in ieder geval niet met het algemeen geaccepteerde model dat een soort zich handhaaft en in de juiste richting ontwikkelt (evolueert) door aanpassing aan de omstandigheden.
[Reformatorisch Dagblad]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *