Groene wederopbouw na de tsunami

Donderdag hebben vier internationale organisaties gezamenlijk het startsein gegeven voor een groene wederopbouw van kustgebieden in Azië door de tsunami zijn getroffen. Het zogeheten Green Coast-project moet zorgen voor een groene, duurzame kustontwikkeling van de getroffen gebieden. Dat is niet alleen gunstig voor de natuur, maar zorgt ook voor veiligheid en stimuleert de lokale economie.
Het project richt zich op herstel van die natuurlijke barrières. Niet alleen uit oogpunt van veiligheid en natuurbescherming, maar ook voor het herstel van de lokale economie. Projectleider Marie-José Vervest:

“We werken vanuit een visie waarvan zowel de natuur als de kustbevolking beter wordt. Als natuurlijke hulpbronnen worden hersteld, levert dat inkomen op.”

“Een groot deel van de getroffen kustbevolking leeft namelijk van de visserij. Mangrovebossen en koraalriffen vervullen daarbij een hoofdrol. Het zijn onmisbare kraamkamers voor vissen en dus van groot belang voor de lokale visserij.”

“Daarnaast hebben gezonde koraalriffen een enorme aantrekkingskracht op het ecotoerisme, een andere inkomstenbron voor veel kustbewoners. Iedereen is dus gebaat bij herstel van de natuurlijke kusten.”

De vier initiatiefnemers van het Green Coast-project zijn Wetlands International, Wereld Natuur Fonds, Both ENDS en het IUCN Nederlands Comité, in samenwerking met hun zusterorganisaties ter plekke.
Zij zijn in Indonesië, India, Sri Lanka, Thailand en Maleisië bezig met tientallen kleine projecten voor de groene wederopbouw, zoals aanplant van mangroves, schoonmaken van het rif en de stranden, beschermen van lokale visgebieden en herstel van binnenmeren.
[Planet]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *