Veel water op Mars

De Europese ruimtesonde Mars Express heeft nieuw bewijs gevonden dat water eens overvloedig stroomde op de planeet Mars. Maar ook nu nog bevinden zich vlak onder het oppervlak grote hoeveelheden kostbaar ijs – een voorwaarde voor leven op de buurplaneet van aarde.
Onder de bodem van de noordpool komt veel ijs voor, afgezet in dunne laagjes. Het gaat om “bijna puur, koud waterijs”, nauwelijks vervuild door stof. Onder deze ijslagen ligt veel zand, dat mogelijk ook ijs bevat, meldden wetenschappers woensdag op een persconferentie bij het Europees ruimtevaartagentschap ESA. De onderzoeks vonden op grote schaal kleilaagjes. De kleisoort, phyllosilicaten genoemd, wordt gevormd als vulkanisch gesteente lange tijd in water wordt gedompeld.
Zij concluderen dat Mars tot circa 3,5 miljard jaar geleden was bedekt met oceanen. In die tijd was Mars nog maar jong, vermoeden wetenschappers. De planeet zou net als aarde ongeveer 4,6 miljard jaar geleden zijn ontstaan.
Vorig jaar kwam vast te staan dat er op Mars water voorkomt. Het bewijs is echter nog niet volledig en vooral geleverd door foto’s van het marsoppervlak – genomen door robots en satellieten. Die laten vooral een wanhopig droge en stoffige planeet zien.
Het is nog steeds een grote vraag hoe het water van Mars is verdwenen. Een van de theorieën stelt dat planeet circa 3,5 miljard jaar geleden zijn magnetisch veld kwijtraakte. Dat beschermde de planeet eerder tegen schadelijke zonnewind: een stroom van geladen deeltjes uit de zon die door het hele zonnestelsel heen zwerft. Maar hoe dat veld verdween is een tweede onopgeloste vraag.
[AD]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *