“Australië moet klimaatvluchtelingen opnemen”

Milieuorganisaties en de politieke oppositie in Australië vinden dat de regering in Canberra ‘klimaatvluchtelingen’ van eilanden uit de Stille Oceaan moet opnemen. De halsstarrige weigering van Australië om zijn verantwoordelijkheid te nemen, is volgens de Labor-partij onacceptabel.
Klimaatvluchtelingen zijn bewoners van vooral kleine (koraal)eilanden die als gevolg van de zeespiegelstijging al deels zijn overspoeld of binnen afzienbare tijd dreigen te verdwijnen in zee. Nieuw-Zeeland en Canada nemen om die reden momenteel al inwoners van Tuvalu en Vanuatu op, of ze betalen voor de verhuizing van de getroffenen naar veiliger oorden. Australië heeft al tweemaal geweigerd om Tuvalu de helpende hand te bieden.
Volgens de Labor-partij, die een pamflet over de problematiek presenteerde, vormen klimaatveranderingen een regelrechte bedreiging voor de regionale stabiliteit. Eilandstaatjes dreigen te verdwijnen of onleefbaar te worden en Australië dient als medeveroorzaker van het klimaatprobleem actie te ondernemen, aldus de oppositie.
[ANP via Business Nieuws Radio]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *