Bomen planten blijft zinvol in bestrijding van broeikaseffect

Volgens een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Nature nemen bomen niet alleen CO2 op, maar produceren ze ook het broeikasgas methaan (CH4). Dat is een sterker broeikasgas dan CO2. Toch is dat geen reden om af te zien van bosaanplant.
Michiel van Weele, onderzoeker atmosferische samenstelling bij het KNMI:

“Het aanplanten van bossen is minder effectief dan we dachten, maar we moeten de methaanproductie niet groter maken dat zij is. Het totale aandeel van methaan in het broeikaseffect is slechts twintig procent, drie keer minder dan het aandeel van CO2. Bovendien gaat het bij de emissie van methaan door bossen om slechts eenderde van de totale emissie van methaan.”

Het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) is na het lezen van de publicatie in Nature onmiddellijk aan het rekenen geslagen. Onderzoekers komen tot de conclusie dat het planten van bossen weliswaar niet averechts werkt, maar wel dat het effect van aanplanten met ongeveer tien procent wordt gedempt. Bosgebieden die volgens de oude berekeningen nog zorgden voor tien miljoen ton minder broeikasgassen, zullen voortaan in de boeken staan als voor negen miljoen ton minder.
[NRC]

2 gedachten over “Bomen planten blijft zinvol in bestrijding van broeikaseffect”

 1. Onlangs las ik een alarmerend berichtje over bovenstaande bewering.
  Er wordt in de rekenmodellen blijkbaar geen rekening gehouden met de warmteaccumulatie van bossen. Als dat wel wordt gedaan, dan zal volgens Professor Caldeira and zijn collega Govindasamy Bala van het Lawrence Livermore National Laboratory
  de aarde ondanks het vastleggen van CO2 toch opwarmen.
  Zie bijgaande artikelen. Zie: http://www.guardian.co.uk/uk_news/story/0,,1972648,00.html
  en
  http://www.llnl.gov/pao/news/news_releases/2005/NR-05-12-04p.html
  Ik ken deze modellen verder niet en weet dus niet wat de input is. Misschien dat productiebossen een ander beeld geven als het geproduceerde hout op grote schaal wordt gebruikt om bijvoorbeeld mee te bouwen. Zijn er onderzoeken die tot andere conclusies komen? Daar ben ik erg in geïntersseerd.
  Freek den Dulk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *