Regenwoud Borneo moet wijken voor margarine

Een consortium van een Chinese bank en Indonesische politici wil 1,8 miljoen hectare regenwoud in Borneo kappen om er enorme plantages op te richten. Die moeten palmolie leveren om margarine, ijsroom en biodiesel te maken.
Officieel is Betung Kerihun een beschermd natuurpark in het noorden van Borneo, aan de grens met Maleisië. Het is een paradijs voor natuurliefhebbers. De voorbije drie jaar werden in het oerwoud 361 nieuwe soorten planten en dieren ontdekt. Op één boom werden meer dan duizend insecten geteld. In het oerwoud leeft ook een van de laatste nomadische bosvolkeren, de Penan.
Dit regenwoud bestaat al miljoenen jaren, maar nu lijkt het gedoemd. Een consortium wil 6 miljard euro ophoesten om het oerwoud te rooien en er palmbomen te planten. De wereld wil alsmaar meer margarine, ijsroom, koekjes en biodiesel en daarvoor is palmolie nodig. De promotoren van de plantages zeggen dat het project op termijn werk zal verschaffen aan een half miljoen mensen in de doodarme regio.
Tegenstanders noemen het hele opzet bedrog. Met het plan zou een uniek natuurgebied verdwijnen. Bovendien groeien palmbomen niet in de bergen en is daarvoor al 2 miljoen ha beschikbaar in de laaglanden van Borneo. Zij vermoeden dat het hele opzet een smoes is om het kostbare tropisch hout te kunnen kappen.
[Het Nieuwsblad]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *