Helft ijskap Groenland verdwijnt

Dat de ijskap van Groenland in sneltreinvaart smelt, is al geruime tijd bekend. Maar uit nieuw onderzoek, vandaag gepubliceerd in Science, blijkt dat het nog erger is: door opwarming van de aarde zal die binnen anderhalve eeuw bezwijken en voor de helft verdwijnen. Daarbij komt zo veel smeltwater vrij, dat de zeespiegel wereldwijd 2,2 tot 3,4 meter zal stijgen in een periode van enkele duizenden jaren.
In twee studies zijn de Amerikanen, onder leiding van Jonathan Overpeck van de universiteit van Arizona, nagegaan waartoe de opwarming met enkele graden voor het soms drie kilometer dikke ijs op Groenland kan leiden. Als de temperatuur 3 graden stijgt, lijken de omstandigheden precies op een warme periode ongeveer 130.000 jaar geleden, tussen twee ijstijden, aldus Overpeck.
In die periode, zo blijkt uit computerberekeningen en metingen via boorkernen in het ijs, was de ijskap op Groenland half zo groot. Tegelijk stond de zee toen ongeveer 3 meter hoger dan tegenwoordig.
In Science waarschuwen onderzoekers en commentatoren voor de dramatische invloed die zelfs een relatief beperkte opwarming al lijkt te hebben op het ijs van Groenland. Soortgelijke effecten zullen ook voor West-Antarctica gelden. Een zeespiegelstijging van meters in enkele duizenden jaren vergt aanzienlijke aanpassingen in kustgebieden.
Nu al zien glaciologen de gletsjers op Groenland per saldo smelten. Sommige ijsmassa’s bewegen anderhalf tot tweemaal sneller naar zee dan tien jaar geleden, aldus een ander artikel in het weekblad. De oorzaak daarvan is nog niet goed begrepen.
De Utrechtse gletsjerdeskundige prof. Hans Oerlemans plaatst wel kanttekeningen bij de dramatische prognose . Volgens hem heeft de ijskap op Groenland nog steeds te maken met de nasleep van de laatste ijstijd. Of die de effecten van een opwarming versterkt of afzwakt, is niet te zeggen.
[Volkskrant]

2 antwoorden op “Helft ijskap Groenland verdwijnt”

  1. ik ben een beetje teleurgesteld in dit artiekel ,ik woon in de UK en heb een uitzending gezien die heet de wereld onder water, en u bend op achter met de info die u geeft , het ijs smeld sneller dan wat u beweerd op somige plekken zelfs 80% sneller ,en ze zijn bang dat Groenland over 35 tot 60 jaar ijs vrij zal zijn met een rijs van de zee spiegel van 6 meter, en het ijs op de ziudpool smeld en dat smeld water komt er ook nog bij , ik zou graag willen weten wat ik zie in 5 jaar of 10 jaar van nu dit is voor mij en mijn gezin belangrijker dan te weten wat er gebeurt over 100 jaar.
    ik dank u.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *