Tsjechische stad geëvacueerd Znojmo voor stijgend water

Ongeveer 10.000 inwoners van Znojmo, een stad in het zuidoosten van Tsjechië, zijn in de nacht van woensdag op donderdag geëvacueerd wegens dreigende overstromingen. De stad werd vier jaar geleden al getroffen door overstromingen en de autoriteiten verwachten dat de schade dit keer groter zal zijn.
Het water in de rivier Dyje steeg woensdag zodanig, dat de hulpdiensten ’s avonds begonnen met de ontruiming van de stad. Ook het water in de Elbe, Morava en Vltava stijgt onrustbarend snel.
De burgemeester van Praag kondigde dinsdag al aan dat de stad voor het eerst speciale dammen gaat inzetten om te voorkomen dat de straten van de stad overstromen, zoals dat ook in 2002 gebeurde. De Tsjechische regering komt donderdag in spoedzitting bijeen om de dreigende overstromingen te bespreken.
Ook in Duitsland vrezen de autoriteiten voor overstromingen. In verband met het stijgen van het waterpeil in de Elbe zijn woensdagavond in Bad Schandau in Saksen, gelegen in het grensgebied met Tsjechië, duizend mensen geëvacueerd.
[ANP via Volkskrant]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *