Britse wetenschappers: aarde wordt drie graden warmer

De aarde is hard op weg om meer dan drie graden warmer te worden, ondanks alle pogingen om wereldwijd het broeikaseffect te beteugelen. Dat meldt de Engelse kwaliteitskrant The Independent op basis van onderzoek van Britse wetenschappers.
Onderzoeker sir David King waarschuwt dat de opwarming grote gevolgen voor het klimaat zal hebben, zoals droogte en hongersnood. Volgens hem lopen 400 miljoen mensen direct gevaar. Daarnaast krijgen 1 tot 3 miljard mensen te kampen met wateroverlast door het stijgen van de zeespiegel. Milieudeskundigen hebben berekend dat door het smelten van de ijskap bij Groenland de zeespiegel tot zes meter zal stijgen.
King zegt dat wij ons niet moeten laten leiden door de gedachte dat er de eerste tientallen jaren nog nog niet veel aan de hand lijkt te zijn. “Als we nu niets doen, hebben we over 100 jaar met een mondiale ramp te maken.” De EU heeft maatregelen afgesproken die de opwarming van de aarde tot 2 graden moeten beperken. Volgens King zal die waarde echter ruimschoots overschreden worden.
Als de opwarming van de aarde doorzet zal 55% van de wereldbevolking te maken krijgen met door insecten verspreide ziekten als malaria.
Drie miljard mensen krijgen te kampen met watergebrek door verdamping van het oppervlaktewater en door minder neerslag.
In Zuid-Afrika zal 54% van de zoogdieren sterven, terwijl 40% van de volgels, 70% van de vlinders en 45% van de reptielen er in de gevarenzone gaan komen.
Als de warme golfstroom door de opwarming omgeleid wordt, zal de gemiddelde wintertemperatuur in Groot-Brittanië met maar liefst 10 graden dalen. Het is niet precies bekend bij welke temperatuur de golfstroom zal veranderen, maar een stijging van 3 graden komt volgens de onderzoekers wel dicht in de buurt.
[Nieuwszicht]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *