Droogte teistert China

Grote delen van Zuidwest-China worden getroffen door aanhoudende droogte, waardoor de watervoorziening voor miljoenen mensen in gevaar komt.
De autoriteiten van de miljoenenstad Chongqing, een van de snelstgroeiende economische centra van China, zijn begonnen met het uitdelen van water dat met tankwagens wordt aangevoerd. Het waterpeil van de Yangtse, de langste rivier van China, is gezakt tot het laagste niveau in deze tijd van het jaar in meer dan een halve eeuw.
De droogte staat in schril contrast tot de situatie in het zuidoosten, waar een reeks verwoestende tyfoons overheen is getrokken, met dit jaar al 1.300 doden en met hevige regenval. Maar ook deze oostelijke provincies hebben nu te lijden van de grote hitte, met temperaturen die oplopen tot 40 graden.
De autoriteiten in Hangzhou, hoofdstad van de kustprovincie Zhejiang, besloten vanochtend de stroomvoorziening tijdelijk af te sluiten om overbelasting van het netwerk te voorkomen. Het elektriciteitsverbruik lag bijna een kwart hoger dan gebruikelijk.
In de agglomeratie Chongqing, hoofdstad van de gelijknamige provincie, wonen ruim 31 miljoen mensen, de meesten op het platteland rond stad. Alleen al in de stad zelf hebben 7,5 inwoners gebrek aan drinkwater. Chongqing is van cruciaal belang voor de gewenste verschuiving van de economische groei in China van de kustprovincies naar het westen. Vanaf de kust tot de stad is de Yangtse bevaarbaar.
[NRC]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *