Greenpeace: Van Geel sjoemelde met asbest Otapan

Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) heeft bewust een foute exportvergunning verleend voor het sloopschip de Otapan. Volgens Greenpeace wist het ministerie van VROM al in 2002 hoeveel asbest en andere giftige stoffen er in het schip zaten. Dat heeft Greenpeace zondag gezegd. De Otapan heeft 54 ton asbestmateriaal aan boord. In de vergunning wordt gesproken van 1000 kilo.
Volgens Tweede Kamerlid Diederik Samsom (PvdA) heeft Van Geel daarmee een blunder begaan en “een politieke doodzonde”, omdat hij in antwoord op Kamervragen vorige week daarover “een verhaaltje verzonnen heeft”. Hij wil opheldering van de CDA-bewindsman, die vorige week erkende dat hij een vergissing heeft begaan.
De Otapan is ruim een week geleden vertrokken uit Amsterdam, waar het schip sinds 1999 aan de ketting lag vanwege de vondst van asbest. Het zou in Turkije worden gesloopt, in Nederland is dat te duur. Maar het schip krijgt maar geen toegang tot de Turkse wateren. Van Geel brengt maandag een bliksembezoek aan de Turkse milieuminister Osman Pepe om een oplossing te vinden.
Volgens Greenpeace en Samsom heeft de VROM-Inspectie in 2002 al van het bureau Search een rapport ontvangen waarin stond dat er zo veel asbest aan boord van de Otapan was.
[ANP]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *