Hitte eiste vijfhonderd levens meer dan gemiddeld

Door de twee hittegolven in juli zijn 500 Nederlanders meer overleden dan gemiddeld voor die periode. Volgens het CBS vielen de meeste slachtoffers in de week van 17 tot en met 23 juli: 2800 personen, 300 boven het gemiddelde. In de eerste juliweek overleden 2700 mensen, 200 boven het gemiddelde .
De gemiddelde dagtemperatuur in die week bedroeg 31,5 graden. Volgens het KNMI was afgelopen juli voor Nederland de warmste zomermaand sinds drie eeuwen geleden werd begonnen met het meten van de temperatuur.
De optimale temperatuur, waarbij het sterftecijfer het laagst is, bedraagt 16,5 graden Celsius. Sinds 2003 houdt het CBS de relatie bij tussen het wekelijks aantal overledenen en de hoogte van de temperatuur.
Bij de becijfering van de effecten van hitte op de sterftecijfers gaat het CBS uit van een gemiddelde zomertemperatuur over juni, juli en augustus van 22 graden. Dat is volgens het KNMI de gemiddelde maximumtemperatuur over de laatste dertig jaar. Eén graad meer dan die 22 leidt tot 25 á 35 sterfgevallen extra per week.
De afgelopen hittegolf was met zestien dagen de langste in dertig jaar. Sinds 1901 zijn er 38 hittegolven geweest. De langste hittegolf ooit gemeten is die van eind juli tot half augustus 1975.
Of de zomer van 2006 ook de warmste van de laatste drie eeuwen wordt, is onzeker door de sterke terugval van het kwik.
[Volkskrant]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *