Evolutie en milieu leiden tot meer zwaarlijvigheid

Niet alleen gulzigheid heeft geleid tot de wereldwijde toename van het aantal mensen met overgewicht of ernstige zwaarlijvigheid. De evolutie en het milieu spelen er ook een rol in. Dat heeft vice-voorzitter K. Steinbeck van het gisteren begonnen wereldcongres over overgewicht in Sydney gezegd.
Er zijn zo’n 1,5 miljard mensen met overgewicht in de wereld, meer dan het aantal ondervoede mensen. De sterke stijging van het aantal dikke kinderen baart de gezondheidsdeskundigen op het congres grote zorgen, zei Steinbeck.

“Dit is de eerste generatie in de geschiedenis waarin kinderen voor hun ouders overlijden. Zwaarlijvigheid is een ziekte met verwoestende sociale, economische en gezondheidsconsequenties.”

Bestrijden van overgewicht is niet eenvoudigweg minder eten en meer bewegen, zei zij. Er moet onderzoek gedaan worden naar factoren op het terrein van erfelijkheid en milieu die eraan bijdragen.

“Het gaat niet om gulzigheid, het gaat om interactie van erfelijkheid en omgeving.”

A. McGill van de universiteit van Auckland in Nieuw-Zeeland zei dat overgewicht mede ontstaat doordat mensen ooit zo zijn ‘ontworpen’ dat zij hun energie-inname maximaliseerden, omdat hun relatief grote hersenen ongeveer een kwart van hun energie vergden.

“De vroege mens wilde energierijk eten met veel vet, koolhydraten en eiwitten. Wij zijn genetisch zo geprogrammeerd dat wij dat soort voedsel lekker vinden.”

P. James van de Australische Obesity Taskforce zei dat radicale landbouwhervormingen nodig zijn om de toename van zwaarlijvigheid terug te dringen. Volgens hem hebben overheidssubsidies voor onder meer olie, suiker en vetten bijgedragen aan de gezondheidscrisis die door overgewicht is ontstaan.
Hij wees erop dat rijke landen als Australië vet vlees naar arme landen exporteren, omdat de inwoners van het eigen land dat niet lekker vinden. Zo zijn veel mensen op de eilanden in de Stille Oceaan mede door het eten van vette stukken schapenvlees veel te zwaar geworden.
[Provinciale Zeeuwse Courant]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *