Hoogste boom ter wereld ontdekt

In Californië hebben onderzoekers naar eigen zeggen drie kustsequoia’s ontdekt die hoger zijn dan de ‘Stratosphere Giant’, een soortgenoot die tot dusver te boek stond als de hoogste levende boom ter wereld. De hoogste boom is 115,24 meter – bijna drie meter hoger dan de Domtoren – en heeft de bijnaam ‘Hyperion’ gekregen.
De woudreuzen zijn deze zomer in het Redwood National Park gevonden door een groep onderzoekers die speciaal op zoek zijn naar de hoogste exemplaren, zo bericht de San Francisco Chronicle.
Kustsequoia’s of kustmammoetbomen (Sequoia sempervirens, in de VS bekend als ‘coast redwoods’) zijn de hoogste bomen ter wereld. Ze groeien hoofdzakelijk langs de kust van noordelijk Californië en kunnen meer dan 2000 jaar oud worden.
De bomen staan in een afgelegen hoek van het Redwood National Park dat voor mensen zeer moeilijk begaanbaar is. Voor de kustsequoia’s zijn de omstandigheden ideaal. De reuzen staan op een berghelling ruim onder de top en worden zo beschermd tegen de wind. Er is voldoende water en het is er zeer mistig en vochtig; een perfect microklimaat voor de coniferen om tot volle wasdom te komen.
De exacte plek wordt geheim gehouden om en stormloop van belangstellenden te voorkomen. Binnenkort worden Hyperion, Helois en Icarus nogmaals professioneel nagemeten om de vastgestelde maten te controleren. Die gegevens zullen naar het Guinness Book of World Records worden verzonden voor een officiële vermelding.
De hoogste boom van Nederland staat op het koninklijke landgoed ’t Loo bij Apeldoorn. Het betreft een douglasspar van 48 meter hoog, geplant tussen 1860 en 1870 geplant.
[Planet]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *