Australië zet leger in tegen bosbranden

Circa 1800 brandweerlieden die tientallen bosbranden in de Australische deelstaat Victoria bestrijden, hebben donderdag versterking gekregen van het leger. De autoriteiten proberen de uit de hand gelopen branden met alle macht onder controle te krijgen.
Ook Nieuw-Zeeland is om hulp gevraagd, meldden Australische media. “Het is op dit moment kritiek”, zei deelstaatpremier Steve Bracks donderdag. Hij denkt dat het nog erger zal worden. De branden zijn waarschijnlijk vooral ontstaan door menselijk handelen, al dan niet opzettelijk. Door het warme weer, met temperaturen die oplopen tot ongeveer 40 graden Celsius, en een harde wind zijn de branden moeilijk te bedwingen.
De branden dreigen in de komende dagen meer dan 600.000 hectare bos en struikgewas te vernietigen in Victoria. In de naburige deelstaat New South Wales, waar ook bosbranden woeden, is een door het vuur bedreigd reservaat voor koalaberen gespaard gebleven. Gevreesd werd dat honderden van de al met uitsterven bedreigde beestjes om het leven waren gekomen.
[ANP via Planet]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *