Broeikasdebat in VS is beland bij Hooggerechtshof

Twaalf deelstaten en dertien milieugroepen eisten gisteren voor het Hooggerechtshof dat de Amerikaanse regering iets doet tegen de uitstoot van CO2 door auto’s.
Formeel gaat de rechtszaak over een definitie: is CO2 een vervuilende stof? De regering-Bush, die sinds enige tijd wel wil toegeven dat te veel CO2 in de lucht de aarde laat opwarmen, vindt de stof niettemin ‘natuurlijk’, en dus geen vervuiling waar ze iets over te zeggen zou hebben. Bij lagere rechters kreeg ze daarin gelijk.
Onder de klagers zijn deelstaten die zelf al proberen het Kyoto-akkoord over de aanpak van het broeikaseffect na te komen, zoals Californië. Maar aan de kant van de aangeklaagde federale overheid hebben zich ook deelstaten geschaard.
Michigan bijvoorbeeld, waar autostad Detroit ligt. Verder hebben autofabrikanten hun zegje gedaan tegen de klagers, en energieproducenten.
Die laatsten zijn niet direct betrokken, maar de uitspraak van het Hooggerechtshof – halverwege volgend jaar verwacht – zal een precedent zijn voor een soortgelijke zaak over hun uitstoot die nog bij lagere rechtbanken loopt.
Bij de klagers heeft zich verrassend genoeg ook een energiebedrijf gevoegd: Entergy. Dat wil bovenal graag een kwarteeuw vooruit kunnen denken. Dat de huidige uitstootvrijheid in de Verenigde Staten houdbaar is, dat gelooft Entergy domweg niet. Dus dan graag meteen het keurslijf aan.
[Trouw]

Eén gedachte over “Broeikasdebat in VS is beland bij Hooggerechtshof”

  1. Only after the last tree has been cut down,
    Only after the last river has been poisened,
    Only after the last fish has been caught,
    Only then will you find out that money can not be eaten.
    Cree indian prophecy.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *