“Bush bereidt historische draai voor in Amerikaans klimaatbeleid”

President Bush van de VS is van plan om in zijn State of the Union op 23 januari een totaal ander geluid inzake het Amerikaanse klimaatbeleid te laten horen. Dat zeggen Britse officials van Downing Street.
De Britse minister-president Blair hoopt dat deze veranderde houding leidt tot een doorbraak in het internationale overleg over klimaatverandering. Op de komende G8-top in juni zou al een opvolger voor het Kyoto-verdrag kunnen worden besproken.
Bush en Blair voerden vlak voor kerst privé-besprekingen. Volgens de officials was Bush bereid om over vergaande maatregelen te praten. De Amerikaanse president zou hiermee een deel van zijn verloren electoraat willen terugwinnen. En dat is hard nodig: een beetje buiten het zicht van alle publiciteit loopt een proces van twaalf Amerikaanse staten, enkele steden en een skiresort tegen de federale overheid. Ze eisen een verordening van de president, omdat hij de gezondheid van hun inwoners door zijn passiviteit zou schaden.

Reactie VS


Een anonieme Amerikaanse official ontkent de aanstaande ommezwaai van Bush. De president zou de opwarming van de aarde allang hebben onderkend en onderzoek financieren naar technologieën om armoede in ontwikkelingslanden en de milieugevolgen van energieconsumptie te bestrijden.
Het Witte Huis en Downing Street willen niet officieel reageren op de geruchten.
[The Observer, Washington Post, NRC]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *