Bush wil benzinegebruik aanpakken

De Amerikaanse president George Bush heeft in zijn jaarlijkse State of the Union het Congres gevraagd het gebruik van fossiele brandstoffen aan te pakken. Het staatshoofd wil in de komende tien jaar het benzinegebruik in de Verenigde Staten met 20 procent verminderen.
Bush, die lange tijd in de oliebusiness zat, verraste in zijn vorige rede vriend en vijand door te verklaren dat de Amerikanen ‘verslaafd zijn aan olie’ en dat die verslaving doorbroken moet worden. Naast een terugdringing van het benzinegebruik heeft Bush ook gepleit voor miljardeninvesteringen in alternatieve brandstoffen als ethanol. Ook wil hij de verdere ontwikkeling en productie van hybride voertuigen stimuleren.
Verder wil Bush de strategische oliereserve verdubbelen tot 1,5 miljard vaten olie (159 liter per vat) in 2027. De VS moeten zo minder afhankelijk worden van invloeden uit onstabiele delen van de wereld.

reactie VN


Yvo de Boer, secretaris van de VN-conventie inzake klimaatverandering, noemt de plannen van Bush ‘bemoedigend’. De Boer is verheugd dat Bush de klimaatverandering in de wereld een ‘serieus’ probleem heeft genoemd. De VS zijn de grootste vervuiler ter wereld, maar weigeren zich aan te sluiten bij het Kyoto-protocol over de vermindering van broeikasgassen.
[ANP]
» Witte Huis: State of the Union 2007

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *