Europese Commisie: Noordzee wordt nieuwe Rivièra

De Noordzeekust wordt de nieuwe Rivièra. Door de opwarming van de aarde is het klimaat hier een stuk aangenamer aan het worden. Noord-Europeanen zullen daardoor vaker vakantie vieren aan de eigen kust.
De Europese Commissie meldt dat woensdag in een rapport over nieuw eigen onderzoek, aldus de krant Financial Times zaterdag. Door de opwarming zijn er minder doden door de kou en groeien landbouwgewassen tot in Zweden veel beter.
Het effect voor Zuid-Europa is dramatisch. Al over tien jaar leidt de grote hitte tot circa 11.000 extra doden per jaar. Het aantal hittedoden stijgt in de volgende decennia met tienduizenden, tot wel 87.000 per jaar in 2071.
Het rapport voorspelt verder dat het zeewater stijgt met circa 0,2 tot 1 meter. Dat kost al in 2020 tussen de 4,4 en 5,9 miljard euro per jaar aan schade en aanpassingsmaatregelen.
De Europese Commissie houdt rekening met een opwarming van 2,2 tot 3,0 graden ten opzichte van 1990. Brussel doet er alles aan om het effect te beperken tot hooguit 2,0 graden.
Ironisch is dat juist de landen die de opwarming het hardst bestrijden, het meeste voordeel hebben van de klimaatverandering. Nederland en onder meer de Scandinavische landen liggen op schema met de vermindering van broeikasgas CO2, wat betreft het Kyoto-verdrag. Maar Spanje en Italië doen relatief weinig tegen gassen die de aarde helpen opwarmen.
Het rapport adviseert de EU-landen daarom om de strijd tegen klimaatverandering te verhevigen. Het concludeert dat het slechts 0,19 procent van de Europese economie kost om de uitstoot van de schadelijke gassen met een kwart te verlagen.
[ANP via NRC]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *