“ExxonMobil financiert klimaatsceptici”

Olieconcern Exxonmobil heeft tussen 1998 en 2005 16 miljoen dollar uitgegeven aan 43 ideologische groeperingen, met het doel om wetenschappelijke bewijzen voor wereldwijde opwarming in diskrediet te brengen.
Dat stelt de Union of Concerned Scientists, een Amerikaanse belangenorganisatie voor wetenschappers. Volgens directeur Alden Meyer gebruikt ExxonMobil dezelfde tactiek als de tabaksindustrie door wetenschappelijke studies verkeerd te interpreteren en de feiten eenzijdig te presenteren.
Volgens de website van ExxonMobil heeft het concern in 2005 bijna 133 miljoen dollar uitgegeven aan donaties, waaronder 6,8 miljoen aan “publieke informatie en beleidsonderzoek” aan meer dan 140 denktanken, universiteiten, verenigingen en andere groeperingen. Sommige daarvan hebben het verband tussen broeikasgassen en wereldwijde opwarming openlijk betwijfeld.
De beschuldigingen aan het adres van ExxonMobil zijn niet nieuw. In september vorig jaar deed de Britse Royal Society al dringend beroep op de oliemaatschappij om de steun aan dergelijke groeperingen in te trekken. Toen verweerde het bedrijf zich met het argument dat de betreffende groeperingen niet namens ExxonMobil spraken.
[Yahoo News]

3 gedachten over ““ExxonMobil financiert klimaatsceptici””

  1. opvallend verschil tussen exxon en shell, dat zich juist klimaat-bezorgd opstelt.
    Alle reden om exxon producten te mijden.

  2. Re. miel frenkel: niettemin is shell verreweg de grootste en de marktleider. Misschien pakken zij het wat slimmer aan ? Want zij verkopen dezelfde produkten en het toevoegen van biologische producten gebeurt door alle oliemaatschappijen. En ook die produkten worden verbrand en leveren roet en CO2. Laten we liever gaan fietsen en zo weinig mogelijk olieprodukten kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *