Afrikaanse rivier Niger droogt op

De rivier Niger, die door negen West-Afrikaanse landen stroomt, droogt op. Ontbossing, bodemerosie en klimaatverandering zijn de belangrijkste oorzaken. Miljoenen Afrikanen zijn van de rivier afhankelijk voor voedsel en inkomsten.
De 4200 km lange rivier begint in de regio Faranah in Guinee. In de bedding zijn inmiddels kleine zandeilandjes zichtbaar. De visvangst en oogsten in de regio lijden daaronder.
Volgens de Guinese meteoroloog Namory Diakité heeft de verzanding gevolgen voor de vruchtbaarheid van zo’n 210.000 vierkante kilometer land. Van de opbrengsten van dat deel landbouwgrond proberen zo’n 110 miljoen mensen om hun levensonderhoud te voorzien.
De Guinese water- en bosbouwingenieur Benjamin Tounkara ziet ontbossing, bodemerosie en de klimaatverandering als de belangrijkste oorzaken van de verzanding. Als gevolg van de opwarming van de aarde zou er steeds minder regen in het stroomgebied van de rivier vallen. “Het plantendek bestaat niet meer. De savanne breidt zicht steeds verder uit en verschillende kleine rivieren zijn verdwenen.”
Volgens Diakité viel tot 1970 jaarlijks gemiddeld 50 mm regen viel in het noordelijke stroomgebied van de Niger. In de natte seizoenen viel in het zuiden meer dan 4.000 mm. Nu valt er respectievelijk nog maar 30 mm en 375 mm.
De ‘regengrens’ schuift elk jaar verder op naar het zuiden. Land in het stroomgebied dat geen water meer krijgt, verwordt tot woestijn.
[IPS/OneWorld]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *