Brits weerinstituut: 2007 wordt warmste jaar ooit

2007 wordt het warmste jaar sinds de temperaturen in de boeken worden bijgehouden. Dat voorspelt het Britse meteorologisch instituut UK Met Office.
Volgens het instituut is er een kans van zestig procent dat de gemiddelde temperatuur van de aardoppervlakte dit jaar het record verbreekt. Professor Chris Folland, hoofd van het departement dat onderzoek doet naar klimaatverandering, meent dat ‘de kans dat het record gebroken wordt groter is dan dat dat niet gebeurt’.
De temperatuur van de aardoppervlakte zal volgens het instituut zo’n 0,54 graad boven de gemiddelde jaartemperatuur van veertien graden Celsius liggen. Hiermee zal 2007 het record van 0,52 graad Celsius, gevestigd in 1998, breken.
Folland wijst twee factoren aan voor de voorspelling: ‘Ten eerste is er het broeikaseffect, veroorzaakt door menselijke activiteiten. De tweede factor is het El Niño-effect.” Dit effect doet zijn intrede door de komst van warmere golfstromen in de Pacifische Oceaan voor de kust van Zuid-Amerika. Het effect heeft de grootste invloed op de jaarlijkse temperatuurschommelingen, menen wetenschappers. De grote kans dat het warmterecord wordt gebroken, is vooral te wijten aan de kracht die El Niño nu al heeft.
[Parool]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *