Zwitserland rekent economische gevolgen klimaatverandering door

Uit een rapport van de OESO in Parijs blijkt dat de temperatuur in de Alpen drie keer zo snel stijgt als elders. Niet alleen smelten gletsjers alarmerend snel, maar ook sneeuwval in lagergelegen gebieden vermindert erdoor. Als het gemiddeld één graad warmer wordt, valt er 10 procent minder sneeuw in Zwitserland. Bij een temperatuurstijging van vier graden wordt de helft van alle pistes die nu ‘betrouwbaar’ zijn (100 dagen skiën per jaar), onbetrouwbaar.
Zwitserland komt er vergeleken bij Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland nog genadig af. Maar voor het nationale toerismebureau wordt onderzoek naar de gevolgen van klimaatveranderingen in 2007 topprioriteit. Aan de universiteit van Zürich zijn ze al aan het uitrekenen wat dat economisch betekent. Volgens Hansruedi Müller van het universitaire toerisme-instituut in Bern is het in de Alpen in 2030 waarschijnlijk gemiddeld 2,6 graden warmer dan nu. Kortom, “de toerismesector zal zich moeten aanpassen”.
Hoe, dat staat in zijn rapport dat in januari verschijnt. Eén ding is zeker: veel Zwitserse banken weigeren nu al geld te lenen voor skiprojecten lager dan 1.500 meter. Hotels bieden ‘pakketten’ aan, compleet met fiets- en wandeltochten en bezoekjes aan spa’s.
De Zwitsers hebben de afgelopen jaren van alles geprobeerd om het tij te keren: gletsjers ’s zomers met plastic afdekken zodat ze minder snel smelten, en pistes met kunstsneeuw oppeppen. Maar volgens de OESO volstaan beide methodes op den duur niet. Daarbij ontregelen ze de natuur als ze op grote schaal worden toegepast.
Afzeggingen hebben de Zwitsers naar eigen zeggen nauwelijks. Het skiën is zo’n massasport geworden dat mensen lang van tevoren reserveren – en betalen. Maar als dit een slechte winter wordt, kan dat gedrag weleens veranderen. Nu steeds meer projectontwikkelaars besluiten om chalets-met-butler-en-nanny en luxe iglo-experiences voor de superrijken te bieden kan de klap hard aankomen.
[NRC]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *