Australië gaat gloeilamp geleidelijk verbieden

Australië wil de uitstoot van broeikasgassen met een geleidelijk verbod op de verkoop van gloeilampen in 2012 met vier miljoen ton per jaar hebben teruggebracht. Ook moet het verbod ervoor zorgen dat het gemiddelde huishouden misschien wel 66 procent minder aan stroom hoeft uit te geven. De regering maakte haar voornemen om de gloeilamp te verbieden, ten gunste van de spaarlamp, dinsdag bekend.
Australië produceerde in 2004 bijna 565 miljoen ton broeikasgassen. Als de rest van de wereld het voorbeeld van Australië volgt, zal dat volgens minister van milieu Malcolm Turnbull tot een enorme vermindering van het stroomverbruik leiden. De gloeilamp verbruikt onnodig veel stroom, doordat de meeste energie niet wordt omgezet in licht, maar in warmte. Spaarlampen gebruiken slechts ongeveer twintig procent van de energie die een gloeilamp gebruikt. Ze zijn wel duurder dan gloeilampen, maar gaan veel langer mee.
Milieuactivisten reageerden instemmend om het plan van de regering, maar zeiden ook dat het een druppel op de gloeiende plaat is, aangezien verreweg de meeste broeikasgassen worden geproduceerd door de industrie. Ze riepen de regering op meer maatregelen te nemen en bijvoorbeeld doelen te stellen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van zonne- en windenergie.
Premier John Howard zei dat de bevolking door het verbod een bijdrage zal gaan leveren aan de bestrijding van het broeikaseffect. Howard zegt sinds enige tijd dat het broeikaseffect hem zorgen baart, maar weigert desondanks het klimaatverdrag van Kyoto, dat landen verplicht de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, te ratificeren. Volgens hem zou de economie van zijn land te veel schade ondervinden van de maatregelen waartoe het verdrag verplicht.
[Novum/AP via Elsevier]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *