Critici klimaatrapport krijgen vergoeding van olielobby

Wetenschappers die kritiek formuleren op het rapport van het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC) kunnen rekenen op een beloning van 10.000 dollar van het American Enterprise Institute (AEI). Het AEI wordt grotendeels gefinancierd door ExxonMobil en heeft banden met de regering van de Amerikaanse president George Bush, meldt de Britse krant The Guardian.
De vierde editie van het IPCC-rapport geldt als de wetenschappelijke basistekst voor verdere discussies over het klimaat. Het is de vrucht van zes jaar onderzoekswerk door 600 wetenschappers uit verschillende disciplines in een veertigtal landen. Voor de publicatie werd het rapport twee keer onder de loep genomen door 630 recensenten en in de voorbije week werd het nog eens regel per regel doorgenomen in het bijzijn van vertegenwoordigers van 113 regeringen.
In zijn brief aan de wetenschappers schrijft het AEI niettemin dat het IPCC “ongevoelig is voor redelijke kritiek en afwijkende meningen”. Het noemt de conclusies van het rapport “summier en onvoldoende gesteund door analyse” en doet een oproep naar artikels die “de beperkingen van klimaatmodellen op doordachte wijze onderzoeken”. In ruil biedt het AEI een vergoeding en een tussenkomst in de reiskosten aan.
Het AEI ontving meer dan 1,6 miljoen dollar van Exxon Mobil, meldt The Guardian, en meer dan 20 mensen die er werken waren ooit consultant voor de regering Bush. Een gewezen topman van de oliereus, Lee Raymond, is vice-voorzitter van de raad van bestuur van de denktank.
De brieven werden verstuurd door Kenneth Green, een academicus die als “klimaatspecialist” met het instituut verbonden is. Volgens Green is het de bedoeling wetenschappers te vinden die de sterke en zwakke kanten van het IPCC-rapport willen analyseren. Hij noemt het huidige debat “gepolariseerd” en “niet nuttig voor een intelligent beleid”.
Volgens klimatoloog David Viner van de universiteit van East Anglia wil het AEI “wetenschap misbruiken voor politieke doeleinden” en wordt op die manier het vertrouwen van het publiek in de wetenschap ondermijnd.
[IPS]

bewaar / print / e-mail / deel met anderen
 • Print
 • PDF
 • email
 • Google Bookmarks
 • Twitter
 • Hyves
 • Facebook
 • LinkedIn
 • del.icio.us
 • Netvibes

About Wessel Zweers

Comments

One Response to “Critici klimaatrapport krijgen vergoeding van olielobby”
 1. Hans Erren schreef:

  “Het AEI wordt grotendeels gefinancierd door ExxonMobil ”
  versus
  “ExxonMobil’s donations to AEI are either bulked up by adding donations over many years, or simply made up (the firm’s annual AEI support is generous and valued but is a fraction of the amount reported – no corporation accounts for more than 1 percent of our annual budget); ”
  http://www.physics.harvard.edu/~motl/aei-president-responds-to-attack.doc

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!