Raket met zwavel tegen broeikaseffect

Weer een idee om het broeikaseffect tegen te gaan: lanceer raketten om een scherm van zwavel rond de aarde te maken. De zwavel in de stratosfeer zou een deel van de zonnestraling kunnen tegenhouden, net als bij vulkaanuitbarstingen.
Aldus professor Paul Crutzen, die in 1995 een Nobelprijs kreeg voor zijn onderzoek naar groei en afbraak van de ozonlaag. Hij bestudeerde de grote uitbarsting van de vulkaan Mount Pinatubo in 1991, waarbij 10 miljoen ton zwavel terechtkwam in de atmosfeer. In de twee jaar na deze uitbarsting daalde de gemiddelde temperatuur op aarde met 0,6 graden.
Volgens Crutzen zou ongeveer een miljoen ton zwavel voldoende zijn. De neveneffecten van deze hoeveelheid zijn echter onbekend. Verbranding van fossiele brandstoffen in de laatste twee eeuwen heeft juist veel schade berokkend, doordat miljarden tonnen kooldioxide en zwavel in de atmosfeer terechtkwamen. Dit heeft duizenden mensenlevens gekost en zure regen veroorzaakt.
De professor vindt het ironisch dat we maatregelen nemen om een schoner milieu te krijgen, terwijl juist die vervuiling ook mede de aarde afkoelt door zonnestraling te weerkaatsen. Toch wil hij niet naar vroeger. Gezondheidsproblemen wil hij vermijden door de zwavel op grote hoogte in te brengen in de atmosfeer.
» lees verder: BBC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *