Parlement Canada dwingt regering broeikaseffect te bestrijden

Het Canadese parlement heeft woensdag een wet aangenomen die de regering verplicht zich aan het klimaatverdrag van Kyoto te houden. De regerende Conservatieve Partij heeft aangegeven de wet naast zich neer te zullen leggen, maar volgens deskundigen is dat in strijd met de grondwet.
Het Lagerhuis nam het door de progressieve Liberale Partij ingediende voorstel met 161 tegen 113 stemmen aan. Als het voorstel ook de Senaat passeert, wat vrijwel zeker zal gebeuren, krijgt de regering zestig dagen de tijd om tot in detail duidelijk te maken hoe ze ervoor denkt te zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen over vijf jaar 6 procent lager is dan in 1990. Canada is hiertoe op grond van het Kyoto-verdrag verplicht. Ook moeten bedrijven die de normen voor de uitstoot van broeikasgassen overschrijden juridisch vervolgd gaan worden.
De Liberale Partij zegt naar de rechter te zullen stappen als de regering de wet naast zich neerlegt.
“De premier kan wetten niet naar believen uitvoeren”, aldus het parlementslid Pablo Rodriguez. “Hij is niet de keizer van Canada.” Minister van milieu John Baird noemde de wet voor die woensdag werd aangenomen een papieren tijger. De Conservatieven vinden dat het te veel geld kost om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
[AP via Volkskrant]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *