Ban Ki-moon: klimaatcrisis en oorlog zijn even gevaarlijk

Klimaatverandering vormt een bedreiging die net zo groot is als een oorlog. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, houdt daarom de Verenigde Staten voor om de leiding te nemen bij de bestrijding van het broeikaseffect.
De Verenigde Naties richten zich bij hun werk tot nu toe vooral op het voorkomen en beëindigen van conflicten, aldus Ban, in zijn eerste grote toespraak over het klimaat sinds zijn aantreden begin van dit jaar. Maar het gevaar van een oorlog voor de mensheid en voor de planeet is op zijn minst vergelijkbaar met de klimaatcrisis en de opwarming van de aarde.
Ban vreest dat veranderingen in het klimaat en de sociale onrust die voortkomt uit droogtes, uit overstromingen van kustgebieden, uit het verlies van landbouwgrond, in de komende decennia een drijfveer kunnen worden voor oorlogen en conflicten. Hij wil daarom op de komende vergadering van de G8, de rijke, geïndustrialiseerde landen, de aandacht vestigen op het klimaat.
[Reuters, AP via NRC]

3 gedachten over “Ban Ki-moon: klimaatcrisis en oorlog zijn even gevaarlijk”

 1. De secretaris houdt daarom de Verenigde Staten voor om de leiding te nemen bij de bestrijding van het broeikaseffect? Dit hou je toch niet voor mogelijk!
  Dat is dan net hetzelfde als zou men de duivel een emmer water vragen om het vuur in de hel te doven!
  De wereld heeft nood aan een nieuwe en iedereen tot de verbeelding sprekende wereldorganisatie die middels een niet te stuiten en door wetenschappers gecoördineerde uitvoering van een grandioos en daadwerkelijk onevenaarbaar wereldmilieumarshallplan straks daadwerkelijk het verschil zal maken in een menswaardig voortbestaan van de mensheid en het behoud van onze planeet zonder dat de mens terug gekatapulteerd wordt naar de duisere middeleeuwen en deze opzet bestaat reeds sinds 1995!
  Hadden anno 1995 een aantal Vlaamse prominente maar als kwijlende aasgieren rond de na de geforceerde mijnsluitingen in Belgisch Limburg overgbleven miljarden zwermende kloothommels een eerst Umicore-loodvergiftigde en daarop samen met zijn gezin door Umicore welgezinde beesten jarenlang en zeer bewust met zwaar cadmiumbezoedeld putwater vergiftigde uitvinder/projectontwikelaar de kans gegeven dit grandioze wereldproject in al haar aspecten te publiceren inplaats van hem na jarenlange pesterijen, tegenwerking, boycotten en het uiteindelijke pesten van een harttransplantatie, had het huidige klimaatgedoe reeds anno 1995 kunnen plaatsvinden en zou het vernoemde en al ras grotendeels zelfbedruipende wereldmilieumarshallplan al volop in uitvoering wezen.
  http://parelsvoordezwijnen.skynetblogs.be/

 2. een nieuwe en iedereen tot de verbeelding sprekende wereldorganisatie die middels een niet te stuiten en door wetenschappers gecoördineerde uitvoering van een grandioos en daadwerkelijk onevenaarbaar wereldmilieumarshallplan

  1984, brr wat eng.

 3. Heb je meer vertrouwen in de naar winst maximalisatie strevende vrije markteconomie, Hans, die de kosten neerlegt bij degenen die de consequenties van klimaatverandering ervaren en niet bij de veroorzakers ervan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *