Londen wil 60 procent minder CO2

De Britse regering wil de uitstoot van kooldioxide tot het jaar 2050 met 60 procent terugdringen. Volgens haar wordt Groot-Brittannië daarmee het eerste land dat een juridisch raamwerk schept voor de overgang naar een economie met een lage kooldioxide-uitstoot.
Londen wil om de vijf jaar nieuwe richtlijnen voor de uitstoot van kooldioxide vaststellen. Volgens minister Gordon Brown van Financiën betekent de wet dat ministers van Financiën in de toekomst ‘ons kooldioxidebudget met dezelfde zorgvuldigheid en discipline zullen betrachten’ als de economische begroting. Het broeikasgas kooldioxide is een van de voornaamste oorzaken van de opwarming van de aarde.
De wet moet ‘helderheid en vertrouwen geven aan het zakenleven en burgers’ over klimaatverandering, meent minister van Milieu David Miliband. Hij wil extra aandacht richten op de uitstoot van CO2 door huishoudens. De oppositionele Conservatieve Partij wil juist dat de luchtvaart wordt aangepakt onder meer door extra belasting.
Maar Miliband stelt dat particuliere huizen veel meer kooldioxide produceren:

“Op dit moment zijn woningen verantwoordelijk voor 25 procent van de emissies in Groot-Brittannië. Luchtvaart zorgt maar voor 5 procent. Criminalisering van de luchtvaart zal de planeet niet redden.”

[BN/DeStem]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *