Satellietgegevens zeetemperatuur brengen klimaatverandering in kaart

De zee- en oceaantemperatuur real-time meten om zo een beter zicht te krijgen op de gevolgen van klimaatverandering: dat is in het kort het doel van het onlangs gestarte ‘Medspiration-project’ van het Franse Boost Technologies. Het project wordt gefinancierd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het systeem zorgt naast in kaart brengen van het veranderende klimaat ook voor een preciezere weersvoorspelling.
Medspiration wil de door verschillende satellietsystemen gemeten gegevens combineren tot een nauwkeurige meting van de oppervlaktetemperatuur van de zee. De resultaten zijn gratis te bekijken via een Google Earth-achtige site: www.medspiration.org/data_access/kml.
Dr. Fabrice Collard:

“We kunnen via de satelliet tegenwoordig de stad en straat waar we wonen redelijk nauwkeurig bekijken. Tegenwoordig wordt onze hele planeet minimaal éénmaal per dag door allerlei satellietsensoren bekeken. De oppervlaktetemperatuur van de zee kunnen we net zo nauwkeurig zien, alleen was er tot nu toe geen technologie om al die gegevens te verzamelen en vervolgens goed in kaart te brengen. Daar heeft Boost nu voor gezorgd.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *