Meer epidemieën door klimaatverandering

Klimaatverandering dwingt landen in Latijns-Amerika extra maatregelen te nemen tegen ziekten zoals kokkelkoorts. De tropische ziekten die net als malaria worden overgebracht door muggen, woeden momenteel onder meer in Bolivia en Brazilië. Paraguay kampt met een epidemie van de gevaarlijkste variant.
Enorme regenval heeft de afgelopen drie maanden lagunes doen ontstaan in de Bolivaanse Amazone. In die lagunes heeft de mug die knokkelkoorts overdraagt zich enorm kunnen vermenigvuldigen, zegt Franklin Alcaraz del Castillo, hoofd van het Latijns-Amerikaanse Wetenschappelijk Onderzoekscentrum (CELIN) in Bolivia.
Knokkelkoorts is een virusziekte die wordt overgedragen door de Aedes aegypti-mug, die het virus oppikt als hij een geïnfecteerd persoon bijt. Als dezelfde mug daarna een ander mens steekt, raakt ook die besmet.
“De opwarming van de aarde vergroot de kans op epidemieën.” Daarover bestaat geen twijfel, volgens entomoloog Anthony Erico Guimaraes; Volgens de onderzoeker aan het Oswaldo Cruz Instituut in Brazilië heeft de wereldwijde temperatuurstijging rechtstreeks invloed op de verspreiding van knokkelkoorts, omdat ze het neerslagpatroon verandert.
Door de opwarming van de aarde breiden de muggen hun leefgebied uit en leren ze zich beter aanpassen aan lagere temperaturen, knikt de Argentijnse wetenschapper Osvaldo Canziani, lid van het Intergovernmental Panel on Climate Change. “Daarom zijn preventiemaatregelen belangrijk, zelfs als het buiten niet warmer is dan vijftien graden.”
[IPS via MO.be]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *