“Klimaatverandering bedreigt natuurlijke wereldwonderen”

Tal van natuurlijke ‘wereldwonderen’ worden bedreigd door de klimaatverandering. Van de Himalaya tot het Great Barrier Reef, van de regenwouden in Chili tot de Yangste-rivier in China, overal zijn de gevolgen merkbaar van de opwarming van de aarde. Als daar niet spoedig iets aan gedaan wordt, dreigen deze unieke ecosystemen ten onder te gaan, aldus het Wereldnatuurfonds (WNF).
Volgens WNF-deskundige Lara Hansen lopen in Europa vooral de Alpen, de Barentszee en het Middellandse-Zeegebied gevaar. De eerste twee door de snelsmeltende ijslagen, de laatste door de sterk veranderde neerslagpatronen en de stijging van de zeespiegel.
Het WNF blijft aandringen op maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat betreft niet alleen de grote industrielanden, aldus Hans Verolme, hoofd klimaatprogramma van het WNF. Ook veel ontwikkelingslanden moeten leren dat maatregelen nodig zijn. Hij loofde China dat door zijn sterke economische groei een grote vervuiler dreigt te worden. “Maar China doet heel veel op milieugebied. De eisen voor zuinige automotoren zijn strenger dan in de VS.”
India kampt daarentegen met een sterk verouderde energiesector en het zou volgens Verolme “een ramp zijn als ze nieuwe centrales gaan bouwen die net zo slecht zijn”. Het WNF heeft zijn hoop gevestigd op de leiders van de G-8, de groep van grootste industrielanden, die begin juni in Duitsland een top houden. Het klimaatbeleid staat hoog op de agenda, nadat in maart de Europese Unie al vergaande maatregelen aankondigde om de uitstoot van schadelijke stoffen terug te dringen.
[GPD via De Stentor]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *