Klimaatverandering baat Noord-Europa, dupeert Afrika

De klimaatverandering valt volgens VN-wetenschappers op de korte termijn gunstig uit voor het noorden van Europa. Afrika daarentegen zal er onder lijden.
De klimaatverandering valt voor Nederland op de korte termijn gunstig uit. Een team van wetenschappers van over de hele wereld schrijft in een nog vertrouwelijk rapport aan de Verenigde Naties dat het noorden van Europa op hogere landbouwopbrengsten, meer toeristen en lagere stookkosten kan rekenen. Zelfs de grotere hoeveelheden regen en smeltwater, die vragen om investeringen om de voeten droog te houden, hebben hun voordelen. Die kunnen worden gebruikt om energie op te wekken.
Omdat deze klimaatwetenschappers wereldwijd als leidinggevend worden beschouwd, zijn hun conclusies bepalend voor wat politici de komende jaren zullen doen. Volgende week wordt over de uitkomsten van het onderzoek vergaderd.
Uit het rapport blijkt dat Afrika al op korte termijn fors te lijden krijgt onder de veranderingen. Door de verdroging wordt meer landbouwgrond onbruikbaar en hebben minder mensen toegang tot water. De opwarming en opdroging van meren op het continent zorgen voor minder vis en daarmee minder voedsel voor de bevolking.
Ook voor Nederland zijn de vooruitzichten op korte termijn niet alleen rooskleurig. Er is een groter gevaar op hittedoden en luchtvervuiling, de ziekte van Lyme en allergische stoornissen nemen toe. Bovendien geeft warm weer meer kans op voedselvergiftiging. Vanaf 2020 neemt de kans op vloedgolven en overstromingen toe en vanaf 2080 worden jaarlijks zo’n 2,5 miljoen mensen in Europa bedreigd door overstromingen aan de kust.
Overigens kunnen landen veel van de negatieve effecten vertragen en verminderen door minder energie te gebruiken en duurzaam te produceren. De opwarming van het klimaat kan niet helemaal worden voorkomen, maar mensen hebben er wel invloed op.
Volgens Donald Pols van Milieudefensie moeten politici naar aanleiding van het VN-rapport meer in Afrika investeren. De Europese Unie investeert nu het grootste deel van het geld dat het aan klimaatprojecten uitgeeft in China en India. Dat komt volgens Pols omdat er in Afrika veel kleinere projecten zijn, waardoor investeren in dat continent ingewikkelder is.
[Provinciale Zeeuwse Courant]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *