Nederlanders steeds meer bezorgd om broeikaseffect

Nederlanders zien de klimaatverandering als gevolg van het broeikaseffect als een steeds grotere reden voor zorg. In een onderzoek van het Milieu- en Natuurplanbureau zetten Nederlanders het broeikaseffect op plaats vier, na bijvoorbeeld de zorg om oorlog en terrorisme. Eerder stond het broeikaseffect nog op plaats negentien.
RTL Nieuws berichtte afgelopen zaterdag over het rapport dat over enkele weken aan het kabinet wordt aangeboden. Directeur Klaas van Egmond van het MNP bevestigde in de uitzending dat uit het onderzoek blijkt dat burgers bereid zijn te betalen voor maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan als ze maar merken dat iedereen meedoet. De overheid moet hierin bovendien een sturende rol spelen.
[ANP via Engineering 360]

5 antwoorden op “Nederlanders steeds meer bezorgd om broeikaseffect”

 1. Reeds jaren geleden zijn wij al gewaarschuwd omtrent de gevolgen van ons a-sociale leefwijze op deze planeet, een planeet die wij met z’n allen in een korte tijd (200 jaar) aan het leegroven zijn. Maar het kwartje valt nog steeds niet. In dit tempo zullen we met z’n allen op niet al te lange termijn “op onze bek gaan”. Wanneer worden “we” nu eens echt wakker? in 2040 12 miljoen auto’s in Nederland, China’s economische groei van 10% per jaar. Las Vegas verbruikt in één maand net zoveel energie als Nederland in één jaar. En maar volhouden dat het allemaal wel mee valt. Welkom baby’s op een wereld waarvan de ellende niet te overzien is en waar de meeste onder ons de “kop in het zand steken”. Pessimistisch? Neen, realistisch!

 2. Wij met z’n allen hebben er een grote rotzooi van gemaakt en nu proberen wij andere landen te zeggen hoe die het moeten doen. Iedereen maakt zich zorgen, maar wat doen wij er aan?
  Laat ons stoppen met praten en de armen uit de mouwen steken.
  Als de laatste boom gerooid,
  De laatste rivier vergiftigd,
  De laatste vis gevangen is
  Dan pas zullen we vaststellen
  Dat geld niet te eten is.
  Met vriendelijke groet
  B.A.M.

 3. De realisten weten ook dat aan dit probleem niets meer te doen is.
  Het omslagpunt is jaren geleden reeds bereikt en de opwarming houdt zichzelf nu in stand. Er zijn maatregelen nodig die de samenleving enstig zullen verstoren. Dus zullen de overheden kiezen voor de ‘zachte pijn’. Laat iedereen zich ‘verplicht’ verzekeren tegen natuurrampen, zo betaalt de bevolking zijn eigen rampen en is de overheid gerust.
  In de toekomst hebben we een goeie verzekering nodig een goeie pomp in de kelder en een airco voor de noodgevallen. Laat de opwarming maar komen.

 4. Nou Nou, Jos is wel erg negatief over de mogelijkheden om het tij te keren.
  Natuurlijk hadden we tien jaar geleden al moeten beginnen met wat er nu is besloten, maar moeder aarde is een taaie en zal zich met onze hulp weer langzaam kunnen herstellen. Of het menselijk ras dat nog zal meemaken is maar zeer de vraag. Over een miljoen jaar zullen wij de dinosaurussen zijn en kunnen onze botten aan wat dan leeft leren hoe het nooit meer moet.

 5. Inmiddels is het december 2018 en nog niets geleerd van het klimaat. Het holt achteruit, maar we gaan gewoon door, in de veronderstelling “dat we tijd genoeg hebben”. De opwarming gaat de 2 graden grens over, daar is geen houden meer aan. We gaan de gevolgen voelen, maar ja “daar zitten wij toch niet mee”, zo was het toch? En ons nageslacht dan, waar we zooooooveel van houden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *