“G8 moet schade door CO2-uitstoot compenseren”

De G8-landen zouden het leeuwendeel moeten betalen van het bedrag dat ontwikkelingslanden jaarlijks nodig hebben om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Hiervoor pleit de ontwikkelingsorganisatie Oxfam International in een dinsdag gepubliceerd rapport.
Oxfam schat dat er jaarlijks 50 miljard dollar nodig is, maar wijst erop dat dit omhoog zal schieten als de uitstoot van broeikasgassen niet snel vermindert. Volgens de organisatie lijden de armste landen het meest onder de door de mens veroorzaakte klimaatverandering, hoewel zij er het minst verantwoordelijk voor zijn en het minst in staat zijn zich eraan aan te passen.
“Van ontwikkelingslanden kan niet verwacht worden dat zij de rekening betalen voor de gevolgen van de CO2-uitstoot veroorzaakt door de rijke landen”, aldus Adrie Papma, directeur van de Nederlandse tak van Oxfam International, Oxfam Novib.
Oxfam vindt dat de G8 – de zeven belangrijkste industrielanden plus Rusland – de schade moeten beperken door de uitstoot te verminderen. Daarnaast moeten ze jaarlijks geld storten in aanpassingsfondsen.
De VS zouden moeten opdraaien voor bijna de helft van de kosten. Nederland zou 1,7 procent voor zijn rekening moeten nemen. In het rapport wordt benadrukt dat het geld niet aan de reguliere ontwikkelingshulp mag worden onttrokken.
Volgende week vindt in Duitsland de G8-top plaats. De opwarming van de aarde zal hier hoog op de agenda staan.
[ANP via Nu.nl]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *