Barroso bekijkt smeltend ijs op Groenland

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie gaat zondag kijken hoe het ijs van Groenland smelt door opwarming van de aarde.
Barroso woensdag:

“Groenland ligt aan de frontlinie van het gevecht tegen de klimaatverandering. Het ondervindt nu al dramatische gevolgen.”

Hij wil in het Groenlandse Ilulissat meer argumenten tegen broeikasgas C02 verzamelen, vooruitlopend op komende VN-conferenties over klimaatverandering.
Barroso wil met Groenland tegelijk spreken over visserij en andere zaken. De Deense kolonie Groenland is tot dusver het enige gebied dat ooit uit de Europese Unie stapte.
[ANP via Vroege Vogels]

2 gedachten over “Barroso bekijkt smeltend ijs op Groenland”

 1. Baroso moet in september gaan, dan is het nog spectaculairder.
  Even nalezen wat glacioloog Oerlemans ook alweer zei tegen Barbara van Erp in Vrij Nederland:
  http://www.vn.nl/web/show/id=184386/contentid=548
  “Hij laat twee satellietfoto’s zien van Groenland, gemaakt in 1992 en in 2002. Op de eerste, uit 1992, is een klein stukje van de zuidkant van de ijsmassa weggesmolten. Op de afbeelding van tien jaar later is een dikke ring ijs rondom Groenland verdwenen. ‘Deze plaatjes zeggen niets. Het zijn twee momentopnamen. Een koude en een warme winter, die toevallig tien jaar uit elkaar liggen. Daaruit kun je niet concluderen dat de temperatuur stijgt. Maar ik ken mensen die op basis van die satellietfoto’s zeggen: over dertig jaar is de ijskap weg.’
  Oerlemans wilde die afbeeldingen uit het rapport laten halen. Toen het in druk verscheen, zaten ze er tóch in. Het ACIA-rapport is een standaardwerk, verzucht hij, waar nog jaren uit geciteerd zal worden door politici, activisten en media. En dan bevat het zulke misleidende illustraties. ‘Daar word je wel eens moe van hoor.'”

 2. Zullen ze in dat standaard werk dan niet de standaard grafische weergaven en extrapolaties uitvoeren? Dus gewoon statistiek die gebaseerd op een periode van ononderbroken waarnemingen?
  Die satellietfoto’s zijn alleen een visualisatie van het probleem. Ice or no ice. Het was ook te zien op het NOS-journaal dus het is wel een simplificatie en in een standaard werk hoort dat ook thuis. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *