Juist minder cyclonen door broeikas

Er zijn toch geen duidelijke aanwijzingen dat de tropische cyclonen boven de Atlantische oceaan toenemen door het broeikaseffect. Onderzoekers uit Zweden, Puerto Rico en de VS melden dit in Nature.
Niet dat er sinds 1995 zoveel cyclonen voorkomen is bijzonder, maar dat het er tussen 1975 en 1995 zo weinig waren. Juist dat kan met klimaatverandering te maken hebben gehad.
De onderzoekers in Nature denken dat het niet de temperatuur van het zeewater in de ‘kraankamer’ van de tropische cyclonen (ten oosten van het Caraibisch gebied) is die doorslaggevend is voor het uitgroeien van depressies tot cyclonen. Volgens hen gaat het om het windprofiel in de luchtlaag erboven. Cyclonen kunnen niet tot ontwikkeling komen als de zogenoemde ‘verticale windschering’ erg groot is, dat wil zeggen: als wind met toenemende hoogte steeds harder wordt of van richting verandert. Ook buien in onze omgeving worden door verticale windschering beïnvloed.
De onderzoeksgroep reconstrueerde het voorkomen van meer of minder windschering sinds 1740 door onderzoek aan koraalskelet voor de kust van de Dominicaanse republiek. De bevindingen werden voor de laatste 40 jaar getoetst aan directe metingen. Pas sinds 1966 worden alle cyclonen geregistreerd.
Vroeger waren perioden met veel zware cyclonen heel gewoon. Het is aannemelijk dat de stijgende zeewatertemperatuur hun ontstaan vergemakkelijkt, maar het effect werd tussen 1975 en 1995 kennelijk teniet gedaan door de toegenomen verticale windschering. Die was een gevolg van het feit dat de lucht boven de oceaan sterker opwarmde dan het zeewater. Velen geloven dat de verhoogde cycloonvorming wél een broeikaseffect is en dat de zeewatertemperatuur de trend zet.
[NRC]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *