KPMG: bedrijven negeren klimaatrisico’s

Bedrijven kijken nauwelijks naar de risico’s van de klimaatverandering. Dat concludeert adviesbureau KPMG na onderzoek van de duurzaamheidsverslagen van grote bedrijven. De overgrote meerderheid van de bedrijven neemt de klimaatverandering weliswaar mee in het duurzaamheidsverslag, maar slechts een op de vijf brengt de gevaren daadwerkelijk in kaart.
Volgens KPMG zien veel ondernemingen de risico’s niet. Zij kijken vooral naar mogelijkheden om te verdienen aan de klimaatverandering, bijvoorbeeld door te handelen in emissierechten die bepalen hoeveel broeikasgas koolstofdioxide bedrijven mogen uitstoten.
De uitkomsten zijn volgens KPMG opvallend, omdat de risico’s van een opwarmende aarde wel degelijk bestaan. De kosten van schade aan eigendommen door extreme weersomstandigheden en hogere verzekeringspremies kunnen behoorlijk in de papieren lopen.
Zo zijn de kosten van de extreme regenval in Groot-Brittannië volgens de Britse verzekeringssector inmiddels opgelopen tot meer dan drie miljard euro. De meeste bedrijven noemen hogere energieprijzen echter als voornaamste risico.
Het bedrijfsleven zou beter moeten weten, stelt George Molenkamp, hoofd duurzaamheid van KPMG. Hij wijst op het rapport van de Britse econoom Nicholas Stern, die becijferde dat de kosten van klimaatverandering kunnen oplopen tot 5500 miljard euro.

“Het rapport van Stern geeft juist aan dat klimaatverandering een belangrijk risico vormt voor de wereldeconomie en waarschuwt voor grote verstoringen van de economische bedrijvigheid.”

[Provinciale Zeeuwse Courant]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *