Malaria verspreidt zich door klimaatverandering

Gedurende lange tijd kwam malaria in de hooglanden van Kenia nauwelijks voor. Door de stijging van de temperatuur verspreidt de ziekte zich echter nu ook daar. Volgens wetenschappers is het een voorbeeld van hoe klimaatverandering meer gezondheidsproblemen gaat veroorzaken.
» lees verder: OneWorld

Eén gedachte over “Malaria verspreidt zich door klimaatverandering”

 1. Met deze conclusie zullen veel geleerden en meer in het bijzonder professor Paul Reiter / Pasteur Instituut te Parijs het niet eens zijn. In het artikel van OneWorld wordt geen enkele referentie gemaakt naar enig wetenschappelijk artikel (of zij moeten verwijzen naar de IPCC rapprotages, maar dat wordt niet duidelijk). In Wikipedia wordt kort maar haarfijn uitgelegd, welke omstandigheden het meest van belang zijn voor het gedijen van de malariamug. Zoals ook kunt lezen, hebben wij in Nederland ook “inheemse” malaria gekend. Ook Engeland kent een lange historie van malaria en in het Noordelijk gebied van Siberie heeft zelfs een epidemie gewoed. Wetenschappers zijn daarom tot de conclusie gekomen dat de malariamug in warme, vochtige, maar ook in koude omstandigheden kan gedijen. Andere omstandigheden zijn dus mede bepalend of de malariamug wel of niet kan gedijen.
  Ik begrijp dat plassen stilstaand, vervuild water de kweekvijver zijn voor de malariamug. Kenya en Singapore liggen ongeveer op dezelfde breedtegraad (rond de evenaar). Het klimaat van Singapore is warm en vochtig. Grote delen van Kenya idem dito. Ik ben in de gelukkige omstandigheid geweest beide landen te mogen bezoeken. Voor mijn bezoek aan Kenya moest de voorzorgsmaatregelen tegen malaria nemen; voor mijn bezoek aan Singapore hoefde ik geen enkel medicijn tegen malaria mee te nemen. Een inwoner van Singapore legde mij ook uit waarom. Alle inwoners van Singapore hebben de verplichting om stilstaande plassen met bijv. regenwater op te ruimen. Een speciale organisatie houdt daar toezicht op en deelt substantiële boetes uit indien mensen verzuimen de juiste maatregelen te treffen. Verder zorgt een goed infrastructuur ervoor dat regenwater snel wordt afgevoerd.
  In Kenya ligt dat wel even anders. De infrastructuur is daar zo beperkt dat het een onmogelijke taak is om alle stilstaande poeltjes met (vervuild) water te verwijderen.
  Bijzonder interessant is de paragraaf waarin wordt gezegd dat behalve de opwarming van de aarde de toename van het aantal malariagevallen in de hoger gelegen gebieden ook nog kunnen liggen aan de toename van de irrigatie. Hierdoor ontstaan er meer poeltjes waarin de muggen hun eitjes kunnen leggen. De meeste wetenschappers geven toch de schuld aan klimaatverandering omdat de muggen nou eenmaal van warmere temperaturen houden. Ik kan mij toch niet aan de indruk ontrekken dat hier sprake is van doelredenering.
  Ik wil nog een balletje opgooien. In hoeverre is het zeker dat deze malariagevallen ook daadwerkelijk op die hoogte zijn opgelopen. Hebben deze mensen de ziekte niet opgelopen tijdens reizen, familiebezoeken e.d.? Reizen in Kenya is nog steeds een hele onderneming, maar met busjes worden heden ten dage (zeer) grote afstanden afgelegd.
  Professor Paul Reiter heeft op 31 maart 2005 een zeer interessant memorandum (in het Engels) over dit onderwerp geschreven.
  Zie: http://ff.org/centers/csspp/library/co2weekly/2005-09-01/paul.htm.
  In dit stuk geeft hij aan dat vele andere factoren anders dan een warm en vochtig klimaat bepalend zijn of de malariamug in een bepaalde regio kan gedijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *