VN-universiteit: woestijnvorming kan 2 miljard mensen bedreigen

Woestijnvorming – het verdorren van land door menselijke activiteiten zoals landbouw en veeteelt – vormt de grootste ecologische horde van dit moment en kan een bedreiging worden voor twee miljard mensen, ofwel een derde van de wereldbevolking. Als er niets aan wordt gedaan, kunnen in de komende tien jaar vijftig miljoen mensen door de omstandigheden gedwongen ontheemd raken. Dat stelt de Universiteit van de Verenigde Naties in een rapport dat donderdag is uitgebracht.
Regeringen van landen in droge gebieden moeten hun beleid voor landgebruik aanpassen om een eind te maken aan overbegrazing en niet-duurzame irrigatiepraktijken. Ook moeten maatregelen om de woestijnvorming tegen te gaan beter gecoördineerd worden. Het beleid is nu dikwijls weinig samenhangend. Aan de uitvoering op lokaal niveau schort het vaak en soms versterkt het conflicten over gebruik van land of water. Ontoereikende financiering maakt de problemen erger, aldus het rapport.
Aanpakken van de woestijnvorming is essentieel om de gevolgen van klimaatverandering te ondervangen en de wereldwijde teruggang van biodiversiteit te verzachten, zegt VN-hoogleraar Hans van Ginkel.
Zafar Adeel, hoofdauteur van de analyse en directeur van het Internationale Netwerk voor Water, Milieu en Gezondheid van de VN-Universiteit (UNWEH), zegt dat politici te weinig van de ernst van de situatie zijn doordrongen.
“Terwijl het probleem groter wordt, worden er minder middelen beschikbaar gesteld.” Regeringen moeten landbouwers en veehoeders financiële prikkels geven om bedreigd land te beschermen en hun tegelijkertijd meer zeggenschap geven over veelal gemeenschappelijke grond, aldus Adeel. Ook zouden ze voor woestijngemeenschappen minder destructieve methoden moeten ontwikkelen om in hun bestaan te voorzien, zoals bevordering van ecotoerisme, zonne-energie en opslag van kooldioxide. “Ecotoerisme is erg populair en hoeft als het goed wordt gedaan geen zware belasting te vormen voor natuurlijke ecosystemen.”
[ANP via Volkskrant]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *