Onderzoek Volkskrant: driekwart van AEX-bedrijven stoot meer broeikasgas uit

Driekwart van de bedrijven uit de beursgraadmeter AEX slaagt er niet in de uitstoot van CO2 terug te dringen. Als de uitstoot al afneemt, dan is dat vooral dankzij eenmalige incidenten. De stijging van uitstoot van broeikasgassen is te wijten aan de economische groei en de overnames.
Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de uitstoot van CO2 door de 25 bedrijven uit de AEX.
De uitkomst botst met de opvatting dat bedrijven hun uitstoot van broeikasgassen ook kunnen reduceren zonder daarbij de groei van de onderneming te schaden. Maatregelen als energiebesparing en minder zakenreizen hebben echter onvoldoende effect om de stijgende uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.
Bijna alle bedrijven hebben programma’s om energie te besparen, zakenreizen in te perken of groene stroom in te kopen. Slechts bij vier ondernemingen leidt dit daadwerkelijk tot een daling van de CO2-uitstoot. Alleen ING en DSM weten daarbij economische groei te combineren met een daling van de uitstoot. Bij Shell en Akzo Nobel is de daling te danken aan onderbrekingen in de productie.
Shell, van oudsher de grootste CO2-vervuiler, haalde bijvoorbeeld vorig jaar door onlusten veel minder olie uit Nigeria. De onderneming produceerde daardoor ook veel minder broeikasgassen. Door de problemen bij Shell is de totale uitstoot van de 16 bedrijven met 5 procent gedaald naar 120 miljoen ton CO2. Deze uitstoot is evenveel als de jaarlijkse CO2 -productie verbruik van 40 miljoen auto’s.
Greenpeace noemt de uitkomst ‘teleurstellend’. Volgens de milieubeweging maakt dit duidelijk dat de regels van de overheid nog niet streng genoeg zijn.
Negen bedrijven uit de AEX hebben geen informatie over uitstoot van CO2. Een groot staalbedrijf als Arcelor Mittal bijvoorbeeld, dat veel energie verbruikt en daardoor veel broeikasgas genereert, heeft geen informatie beschikbaar.
[Volkskrant]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *