Warme zomer in poolgebied Canada

In het poolgebied boven Canada is het zeker aan het begin van deze zomer uitzonderlijk warm geweest. Dit meldden onderzoekers van de Universiteit van Ontario in de Britse krant The Independent.
Het werd in juli verscheidene keren 22 graden Celsius op Melville Island. Deze plek in het uiterste noorden van Canada geldt als een van de koudste van het Noord-Amerikaanse continent. De onderzoekers waren er met dikke kleren en warme mutsen neergestreken. Begin juli was het er dagenlang 15 graden, minstens vijf graden meer dan normaal, en soms zelfs 22 graden.
Het landschap leek niet overweg te kunnen met de zachte zomer. Professor Scott Lamoureux omschreef ‘catastrofale modderstromen en aardverschuivingen als gevolg van de ongewone dooi. Het landschap werd letterlijk voor onze ogen uiteengescheurd,’ aldus de professor. Volgend jaar gaat de delegatie er in augustus en september heen voor meer onderzoek naar de zomer en nazomer in het Poolgebied.
Melville Island ligt aan de wateren tussen westelijk Groenland en het noorden van Alaska die recent voor het eerst als bevaarbaar werden bestempeld. De voorheen dichtgevroren wateren kunnen ontdooid de scheepvaart revolutionair vergemakkelijken tussen Azië en Europa.
[ANP via Volkskrant]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *